ДНК срещу мРНК ваксини: прилики и разлики

ДНК срещу мРНК ваксини: прилики и разлики

ДНК и РНК ваксини използват генетичен материал, за да доставят информация на човешките клетки и да предизвикат имунен отговор. ДНК ваксините са безопасни, лесни, достъпни за производство и за разлика от РНК ваксините са стабилни при стайна температура. Тези атрибути ги правят по-обещаващи за бързо имунизиращи популации, особено в настройки, ограничени от ресурси.

ДНК ваксини Използвайте малки, кръгови ДНК молекули, наречени плазмиди, за да въведат ген от бактерия или вирус, за да предизвикат имунен отговор.

Например, Zycov-D, наскоро Разработена DNA ваксина Covid-19, разрешена в Индия, се състои от плазмид, който носи ген, който кодира SARS-COV-2 протеина.

След влизане в човешка клетка, плазмидът трябва да пробие път през Цитоплазмата, кръстосана ядрената мембрана и влезте в клетъчното ядро.

За повече съвети относно превенцията и лечението на Covid-19, посетете нашия коронавирусен хъб.

ензими в ядрото Преобразуване Вирусен или бактериален ген, който плазмидът пренася в РНК на Messenger (мРНК). След това иРНК трябва да пътува до цитоплазмата, където ензимите се превръщат в бактериален или вирусен протеин.

Имунната система идентифицира бактериалния или вирусния протеин като чуждо тяло и предизвиква имунен отговор.

Отговорът има тенденция да бъде постепенна, тъй като имунната система не е срещала преди това бактериалния или вирусния протеин.

ваксинацията причинява образуването на имунните клетки на паметта. Когато се появи инфекция, тези клетки бързо разпознават бактерията или вируса и предотвратяват тежко заболяване.

Плазмидната ДНК се разгражда в рамките на няколко седмици, но тези имунни клетки на паметта осигуряват продължителен имунитет срещу патогена.

ДНК срещу мРНК ваксини: Как се различават

Подобно на ДНК ваксините, ваксините за мРНК доставят генетичен материал в човешки клетки, за да се синтезират в един или повече вирусни или бактериални протеини.

докато докато се появят в един или повече вирусни или бактериални протеини.

Докато докато се появи, докато докато се появят. ДНК и мРНК ваксини имат няколко прилики, има забележителни разлики между тези генетични ваксини.

За да бъдат ефективни ДНК ваксините, плазмидната ДНК трябва да кръстосва клетъчната мембрана, да влезе в цитоплазмата и след това да достигне до клетъчната ядрост Чрез кръстосване на мембраната на ядрото.

за разлика от това, RNA ваксината трябва само да пресече клетъчната мембрана, за да влезе в цитоплазмата. Цитоплазмата съдържа ензими, които използват генетичната информация в мРНК молекулите, за да синтезират бактериалните или вирусни протеини.

Тъй Отговор от ваксините за мРНК.

Въпреки това, единична плазмидна ДНК може да произведе множество копия на мРНК. След като плазмидна ДНК навлезе в ядрото, тя може да произвежда по -бактериален или вирусен протеин, отколкото една молекула на ваксина срещу тРНК.

Говорейки пред медицинските новини днес, д -р Маргарет Лиу, председател на борда в международния Обществото за ваксини, отбеляза, че ДНК ваксините „по своята същност не са толкова имуостимулиращи като мРНК [ваксини], но [не е ясно [това] това е недостатък, тъй като възпалението на мРНК ваксините може да ограничи техните приложения.“

Докато хората могат да понасят възпаление на мускулите и други странични ефекти, които РНК ваксините причиняват в контекста на пандемията на Covid-19, тези странични ефекти могат да ограничат използването им срещу непандемични заболявания, обясни д-р Лю.

Ваксините за мРНК са крехки и изискват съхранение и транспортиране при студени или ултра студени температури. За разлика от тях, ДНК ваксините имат по -голяма стабилност и са по -лесни за съхранение и транспортиране от ваксините за мРНК.

Д-р Лиу отбеляза, че логистиката на съхранението и транспортирането на мРНК ваксини е възпрепятствала разпределението на ваксините до държави с ниски доходи. Температурните стабилни ДНК ваксини предлагат жизнеспособна алтернатива.

Например, DNA ваксината Covid-19 Zycov-D остава стабилна при стайна температура за поне 3 месеца и дори по-дълго при 2–8 ° C ( 35.6–46.4 ° F), което го прави безценен за настройки с ограничени ресурси.

Въпреки това има някои опасения относно безопасността на ДНК ваксините. Д -р Джеръми Камил, доцент в Държавния университет в Луизиана Health Shreveport: отбеляза:

„Има регулаторни опасения, че чуждата ДНК ще рекомбинира или се интегрира със собствената ни ДНК. В края на деня настоящата технология за ваксина срещу тРНК има много по -лесен път към успеха, тъй като може директно да се преведе на протеин и не е необходимо да го прави в ядрото, за да се случи това. “

Предимства пред конвенционалните ваксини

ДНК и мРНК ваксини са генетични ваксини, които имат многобройни предимства пред други конвенционални ваксини.

Някои конвенционални ваксини използват отслабени или инактивирани вируси или бактерии, за да стимулират имунитета система. Използването на инактивирани или убити патогени може да доведе до по -слаб от желания имунен отговор.

Рекомбинантни субединични ваксини използват вирусни или бактериални протеини, които синтезират дрождите или бактериите. Субединичните ваксини не предизвикват силен имунен отговор и често изискват множество усилватели. Освен това, проектирането и производството на субединични ваксини може да отнеме време и предизвикателство.

За разлика от ваксините, използвайки отслабени патогени, ДНК и РНК ваксини носят само информацията, необходима за производството на един или повече бактериални или вирусни протеини и не могат генерират целия патоген. Освен това, генетичните ваксини активират всички компоненти на имунната система, за да предложат по -добра защита от инактивираните патогени и субединични ваксини.

Също така, производственият процес за ДНК и РНК ваксини е евтин и по -прост от този за субединица и други Конвенционални ваксини. Освен това е възможно да се произвеждат ДНК и РНК ваксини в голям мащаб.

ДНК и РНК ваксини използват нишки на ДНК или РНК, които носят информация за желания бактериален или вирусен протеин. Производителите могат да ги синтезират от нулата, използвайки химичен процес, което означава, че те могат бързо да адаптират процеса на приготвяне на ДНК и РНК, за да реагират на появата на нов вариант или вирус.

ДНК ваксини: перспективи

Учените са извършили значителни изследвания през последните 3 десетилетия, за да се справят с опасенията относно ограничения имунен отговор, предизвикан от ДНК ваксините. Тези подходи включват подобряване на стабилността на плазмида за забавяне на разграждането му, промяна на ДНК последователността за повишаване на нивата на експресия на протеин и използване на адюванти за засилване на имунния отговор, получен от ваксината.

Значително количество изследвания също се фокусира върху подобряване на методите за доставяне на ДНК ваксини, за да се получи по -мощен имунен отговор. Докато конвенционалните подходи включват инжектиране на ДНК ваксината под кожата или в мускулите, изследователите изследват някои методи без инжектиране.

Доскоро ДНК ваксините са имали одобрение само за ветеринарна употреба поради ограничения имунен отговор, генериран в, генериран в, генериран в, генериран в, генериран в, генериран в, генериран в ДНК хора. ДНК ваксината Covid-19, разработена от Zydus cadila, е първата ДНК ваксина, която получава одобрение за използване при хора и представлява значителна стъпка напред за ДНК ваксините.

По-специално паразитол таблетки цена, прилагането на ваксината срещу Zycov-D включва включва използване Просто устройство без игла, което използва високо налягане, за да помогне на ваксината да проникне през повърхността на кожата.

В момента се провеждат няколко човешки проучвания за оценка на потенциала на кандидатите за ДНК ваксини срещу различни инфекциозни заболявания. Те включват ваксини срещу инфекциозни заболявания, причинени от ХИВ, вирус на ебола, вирус на Зика, грип, херпесен вирус и човешки папиломавирус.

Изследователите също изучават ДНК ваксини срещу различни видове рак, включително панкреаса, гърдата и рак на маточната шийка. Туморните клетки експресират различни протеини от здравите клетки и ДНК ваксините могат да научат имунната система да разпознава и елиминира туморните клетки.

За актуализации на живо за най-новите разработки относно новия коронавирус и Covid-19, щракнете върху

  • Имунна система / ваксини
  • Инфекциозни заболявания / бактерии / вируси

Contents